C C C C A+ A A- X

Становище на съдиите от АССО за начина и способите за пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите.

Дата на публикуване 14 април 2025 Последна редакция 14 април 2025 Новини Отпечатай

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

14.04.2025 г.

Общото събрание на съдиите от Административен съд – София-област, изрази своето становище по отправените от Висшия съдебен съвет въпроси, във връзка с начина и способите за пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, както следва:

  1. „Какъв е предпочитаният от съдиите във Вашия съд способ за гласуване в предстоящите избори за членове на ВСС от квотата на съдиите?“
  • Чрез хартиена бюлетина;
  • Смесено;
  • С хартиена бюлетина и електронно дистанционно гласуване;
  • С хартиена бюлетина и машинно гласуване

Мнозинството гласува за „смесено гласуване“;

  1. „Ако гласуването е само на хартия, считате ли, че следва да се проведе централизирано само в София като ВСС поема разходите за транспорт, престой/дневни/ и нощувки или следва да се организират секции в страната /колко, къде и по какви критерии да бъдат определени/?“ – мнозинството приема, че гласуването трябва да се провежда в 28-те окръжни съдилища, като се организира разкриването на достатъчен брой секции за гласуване, а в гр. София да се разкрият няколко секции.
  2. „Считате ли, че следва да се усъвършенства действащата система за електронно гласуване или следва да се разработи и внедри нова система?“ – мнозинството гласува „Да се усъвършенства действащата система за електронно гласуване.
  3. „Има ли необходимост от законодателни промени, относими към преките избори на членове на ВСС от професионалната квота; формата на предизборната кампания на кандидатите и статута на членовете на Висшия съдебен съвет /да се посочат накратко конкретни предложения/?“мнозинството приема, че в случаите „При предсрочно освобождаване на изборен член на ВСС, да встъпва като изборен член следващият поред кандидат при проведените избори за членове на ВСС.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация